Co zapewniają wysłodki niemelasowane w diecie konia?

Wysłodki powstają w ramach procesu wyługowania cukrów z buraków cukrowych. Powstają z rozdrobnionych buraków cukrowych, które zostały poddane procesowi konserwacji. W ten sposób powstają wysłodki melasowane i niemelasowane, które różnią się zawartością melasy. W wysłodkach melasowanych znajduje się dodatek melasy składający się w ok. 60-70 % z sacharozy. Niemelasowane wysłodki buraczane zawierają niewielką ilość cukru ( poniżej 10% w suchej masie) oraz przyjemny dla koni smak.

Zalety podania wysłodek koniowi?

Wysłodki niemelasowane to dodatek paszowy dla:

  • bydła,
  • koni,
  • trzody chlewnej,
  • kóz,
  • owiec.

Wysłodki niemelasowane będące efektem ubocznym, który pojawia się przy produkcji cukru z buraka cukrowego, pozbawione są cukru i innych substancji. Natomiast w formie mokrej zawierają ok 80% wody. Cechy te sprawiają, że to najbezpieczniejszy i najzdrowszy dla konia dodatek do paszy. Do korzyści jej stosowania zalicza się:

  • dużą zawartość włókna, błonnika i wapnia;
  • pomagają w utrzymaniu formy i witalności koni;
  • gotowość do podania po namoczeniu;
  • łatwa przyswajalność,
  • brak frakcji pylistych.

Jest to pasza idealna dla koni z problemami gastrycznymi lub cukrzycą. Wysłodki mogą zastąpić w diecie nawet około 50% dziennej stawki owsa. Jako bezpieczna ilość wysłodki podaje się około 1 kg wysłodki dziennie. Natomiast ogólne zalecenie to podawanie 100-250 g na każde 100 kg masy ciała konia dziennie, ze względu na zmianę objętości wysłodków po zalaniu wodą. Dodatkową zaletą tej paszy jest jej zdolność trawienia na całej długości jelit, a więc bez obciążania końskiego przewodu pokarmowego. Według ekspertów to idealna pasza dla wszystkie typów koni (od sportowych aż po seniorów) oraz dla tych mających problemy z uzębieniem.

Wysłodki to zdrowe uzupełnienie diety?

Wysłodki niemelasowane to źródło włókna, dzięki któremu praca układu trawiennego koni otrzymuje odpowiednie wsparcie oraz zapobiega odwodnieniu. Pasza ta składa się z:

  • białka surowego (na poziomie 9%),
  • włókna surowego (w ilości 16%),
  • cukru (całkowity w przeliczeniu na sacharozę 6,8%).

Wysłodki bez melasy są polecane przez lekarzy weterynarii jako pasza dla koni intensywnie pracujących, jak i tych potrzebujących specjalnego żywienia z powodu zaburzeń trawienia lub alergii. Wysłodki to idealne uzupełnienie, gdy konie otrzymują siano o niskiej jakości oraz jako uzupełnienie końskiej diety np. w czasie braku dostępu do pastwisk. Przed podaniem wysłodek konieczne jest zapoznanie się z zasadami dotyczącymi dawkowania dla poszczególnych gatunków zwierząt. Wysłodki buraczane mogą być stosowane jako pasza objętościowa, jak i treściwa. Dodatkowo poprawiają bilans energetyczny w żwaczu oraz mają korzystny wpływ na zawartość białka w mleku i wydajność mleczną krów. Wysłodki buraczane niemelasowane zapewniają wolno uwalnianą energię oraz sporo białka, błonnika czy wapnia. Zmniejszają ryzyko fermentacji w jelicie grubym.

Wysłodki dla konia to takie zalety jak:

  • brak cukru i skrobi,
  • źródło wolno uwalnianej energii, bez powodowania nadpobudliwości,
  • brak pylenia,
  • wysoki poziom błonnika, włókna i wapnia.